IMG 4363

Social Media

TwitterBloggerLinkedinFacebookYoutube
 

Extreem nieuw kweekvoer met extreme kwaliteiten.

Als we terugkijken op het afgelopen vliegseizoen, dan kunnen we alleen maar vaststellen, dat het weer heel extreem was. De koude noorden wind zit nu, op enkele uitzonderingen na dagelijks in de noordhoek en is daar gewoon niet weg te krijgen. Noord, noordwest of noordoost, het blijft maar doorgaan. Ineens wordt het dan bloedheet met alweer vaak noordoosten wind. Maar goed, het is in ieder geval toch nog flink warm geworden en de zon laat zich toch ook weer volop zien.  Mooi zwemweer en eindelijk goed weer voor het strand en de strandpaviljoens.

Extreem weer, extreme vluchten… wat kan er nog meer extreem zijn. Kijken we naar het seizoen, dan valt het op, dat de kweekperiode flink verschoven is. Kweekvoer wordt nog steeds volop verkocht. Er zijn veel mensen die nog een ronde kweken voor de natoer, of voor de taartvluchten. Ook wordt er meer gekweekt voor de internet verkopen.  Reden genoeg, om het kweekvoer eens goed onder de loep te houden.

Als we een volledig voer willen qua eiwitten dan zullen alle essentiële aminozuren er in moeten zitten. Toch ontbreekt er altijd minimaal één aminozuur en dat is ook nog eens de belangrijkste: methionine. 

Methionine.

Kijken we naar de graanmengelingen dan is dat bijna niet te doen. Het is steeds hetzelfde verhaal: tekort aan het belangrijkste aminozuur: methionine en soms ook lysine. Allen door toevoeging van een hoogwaardige eiwitkorrel komen we aan die gehaltes. Maar.... vaak zien we dat ook weer veel peulvruchten, waarvan we weten, dat het eiwit slechts beperkt opneembaar is.  Dus... afwachten.

 

Nieuw kweekvoer zonder concessies.

Ik heb daarom eens naar alle aminozuren gekeken, en in het bijzonder naar methionine. Met een nieuw programma ben ik aan het rekenen geslagen en.... geslaagd. De basis was opnieuw een kweekvoer met weinig peulvruchten te maken en meer vetrijke zaden, om zo een beter opneembaar eiwit te realiseren. Maar dan nu zonder enige concessies, want die moeten al te vaak doen. Ook wilde ik een nog betere omega vetzuur verhouding. Tot nu toe bleven we steken bij Omega 4 delen 6 en 1 deel omega 3. Ideaal zou zijn 2 : 1.

 

Perillazaad.

Nieuw voor de duivensport is Perillazaad. Het zaadje zit tussen milocorn en millet en heeft bijzondere eigenschappen, Ze werkt ontstekingsremmend, met name voor de darmen, is een natuurlijke antioxidant, verhoogt de weerstand, houdt het bloedsuiker onder controle, verlaagt het risico op kanker, verbetert het helder denken etc. etc. Perillazaad heeft hoogwaardig  20 tot 25% hoogwaardig eiwit en rond de 46% vet waarvan meer dan de helft uit omega 3 bestaat. Door het lage gehalte van omega 6 zijn de waardes zelfs beter dan lijnzaad..... poeh, dat wil wat zeggen!!  Een super gezond zaadje dus, wat we tot nu toe allen kennen als speciaal vogelvoer.

 

Omega 6 : 3..

Mede door de toevoeging van Perillazaad is het gelukt op een verhouding te komen van 2,8 : 1. Dat schuurt wel heel extreem dicht tegen de ideale verhoudingen aan. Tot nu toe kwamen we al niet verder dan 4 : 1 en dat was al bijzonder in de huidige duivensport. Reden genoeg om dit eens uit te testen en te kijken hoe de jonge duiven opgroeien. We kwamen er al snel achter dat oude duiven het zaadje niet kennen en dus ook mooi lieten liggen. De jongen hadden er geen enkel probleem mee en sommigen eten het zelfs liever dan hennep. Dat wil toch wel wat zeggen. Voor duiven die het kennen kunnen we ook wat toevoegen aan het energievoer voor de vluchten. Eenmaal bekend is succes verzekerd.

Verder werd geel lijnzaad toegevoegd om het blauwzuurgehalte te reduceren. Deze vinden we wel in bruin lijnzaad. Hennep, ja vooral veel hennep, omdat dit voor duiven wel een heel waardevol zaad is. Hoog opneembaar eiwit en ook een veel omega 3. Slechts 1% raapzaad, om zo tegemoet te komen aan een al te groot percentage klein voer. Ik heb gekozen voor popcorn maïs en slechts enkele procenten kleine rode mais om  het voeren van de jongen te verbeteren. Niet te veel natuurlijk, want veel maïs in een kweekvoer is onzin. .         

 

Geen bijproducten meer nodig.

Duur voer dus, maar dan wel heel erg hoogwaardig. Weinig voer nodig voor een optimaal resultaat. Naast dit hoogwaardige zakje voer is er verder niets meer nodig wat in het water moet of over het voer gaat. Het voer is buiten grit en een potje mineralen helemaal compleet. Dat betekent kosten en veel werk besparen.  

 

Opneembaar eiwit.

Extreem hoog is ook het opneembare eiwit. Niet het ruw eiwitgehalte wat normaal altijd op de zakken of in de folder staat maar datgene wat het dier ook daadwerkelijk kan benutten. Het ruw eiwitgehalte zit op 16,3% en het opneembare eiwit op 8,75%. Goeiedag even. Dat betekent dat de duiven veel minder voer nodig zullen hebben. En dan ook nog geen bijproducten. Voer voor rekenaars. Wellicht is het lang zo duur niet als we alles eens gaan optellen.  

 

Grit en mineralen.

Het enige wat nog nodig is en klaar is kees. Het is wel zaak om voor een goede kwaliteit mineralen te kiezen. Ook daarin zijn er vele soorten en kwaliteiten. Ik heb hier al enkele artikelen aan gewijd. Dunne mest kan voorkomen worden door een hoogwaardig eiwit, wat het dichtst bij de kropmelk komt en door goede mineralen met daarin duidelijk meer calcium dan fosfor. Het is belangrijk daar goed op te letten.

 

Tot slot.

Het was wel even uitzoeken geblazen, maar ik denk dat het me weer gelukt is een heel bijzonder voer te ontwikkelen.  Daar waar velen in deze tijd kiezen voor het goedkoopste wat men kan vinden, kies ik er juist voor om de kwaliteit van de duiven te helpen verbeteren. Goede kwaliteit verlogend zich niet. Het gaat om een topkweek. Dan alleen kun je top jongen verwachten.

 

Willem Mulder

April 2014