IMG 4363

Social Media

TwitterBloggerLinkedinFacebookYoutube
 

Verliezen van jonge duiven voorkomen (1)

Op de informatiedag in Dalfsen werden er vele vragen gesteld naar aanleiding van het houden van jonge duiven tijdens de zomerperiode.  Velen wilden graag de presentatie op papier, omdat je het anders snel vergeet. Ik heb daarop beloofd er een artikel over te schrijven. Met Gerrit van Eikenhorst werd afgesproken deze in een volgend nummer van “ Het Spoor” te plaatsen. Nu de drukke winterperiode met beurzen en lezingen weer voorbij is, kan ik me weer wat meer concentreren op het schrijven van artikelen. Hierbij de eerste van 3 delen. 

Doelstelling van de lezing was: hoe houden we meer jonge duiven op het hok gedurende de zomer periode. Daarvoor dienen we niet alleen te luisteren wat anderen zeggen, we moeten ook zelf maatregelen nemen. Meer maatregelen dan andere jaren! Mijn adviezen zijn natuurlijk geen garantie dat u dit jaar geen jonge duif zult verliezen, maar  het is een poging waard.

Verduisteren.

Tegenwoordig worden de meeste jongen vanaf eind maart verduisterd.  De reden is, dat we willen pieken naar een bepaald doel. Willen we de jonge duiven de laatste NPO vluchten mee kunnen, dan zullen ze nog volop in de veren moeten zitten, anders lukt dat niet. Door het verduisteren wordt de stofwisseling van de duif echter verlaagd.  Alles draait daardoor op een laag pitje. De gezondheid, het immuunsysteem,  de algehele ontwikkeling wordt er door beïnvloed.  Verduisteren betekent niet, dat we het hok donkerder moeten maken. We moeten het aantal lichturen overdag beperken, zodat de duiven als het ware in de winter of in het vroege voorjaar zijn. Veel lucht en ook veel zon is heel erg belangrijk voor de duiven. Doe ze dus gerust zo veel mogelijk in de ren of spoetnick.  Dieren hebben nog meer dan mensen een hele goede inwendige klok. Deze regelt de hormoonwerking. Als we dus verduisteren, moeten we het wel serieus aanpakken, anders kan het helemaal mis gaan.  We proberen om het natuurlijke ritme van de dag zo goed mogelijk aan te houden.

Voeding.

Als we verduisteren, verwisselen de jonge duiven de kleine veertjes. De pennen worden dan langer vastgehouden.  Dat is precies onze bedoeling. De duiven zitten dan in de kleine rui. Als er veertjes moeten worden verwisselt, is daar eiwit voor nodig. Daarom is het verstandig om door te gaan met het voeren van het kweekvoer, wat ze al  tijdens de opfok kregen. Voeg er na enkele weken  een beetje gerst aan toe. Zo zie je direct, wanneer je moet stoppen met voeren. We moeten er namelijk geen vreetzakken van maken.  Zo´n 10% gerst is meestal wel voldoende.  Na een week of 10 worden de duiven weer mooi en beginnen dan in groepen te vliegen. Dat is het moment om ze lichter te gaan voeren. Een goede optie is 1 deel goed vliegvoer te mengen met 1 deel  zuiveringsmengeling. Door met de hoeveelheid te spelen, hou je de duiven “ aan de hand”.  Blijf dus baas over je jonge sterren!!

Hoe lang verduisteren?

Over het algemeen worden de jongen 12 tot 14 uur verduisterd. Houd de lichturen aan van eind maart, dan zit je wel goed. We beginnen dus eind maart of als het eerste pennetje is gegooid. In de praktijk bleek nogal eens dat de manier waarop we verduisteren van groot belang kan zijn.  Dit houdt verband met de oriëntatie op de zon en dus op de ligging van het hok. Een heel goed idee is het om de jonge duiven de zonsopgang mee te laten maken.  Uit testen bleek dit van invloed te zijn op de terugkeer van de jonge gasten. Hoe kun je dat het beste doen?

De zon komt op 30 maart om 7.20 uur op en gaat om 20.10 weer onder. ´s Avonds om 6 uur  voeren we de duiven af en maken daarna het hok  om 19.00 uur schemerdonker.  Als u naar bed gaat, heft u de verduistering weer op. Zo worden de duiven wakker met het eerste licht van de zonsopgang.  Als we de meimaand op de kalender krijgen verschuif alles met een uur. De zon is dan n.l. een uur eerder op, dus voeren we dan al een uur vroeger en verduisteren ook een uur vroeger. Zo ook in juni. Het aantal lichturen blijft zo gelijk en de duiven “voelen” zich in de late winter of in het vroege voorjaar. 

Verduistering opheffen

We heffen de verduistering weer op, op de langste dag, of iets eerder. De doffers hebben n.l. 6 weken tijd nodig om in een super vorm te komen. Duivinnen zijn sneller en doen daar 4 weken over. Het ligt er dus aan, wanneer we de duiven “super” willen hebben en welke vlucht we graag willen vlammen.  Reken dus maar uit wanneer u de verduistering gaat opheffen.

Opleren.

Winterjongen trekken niet, omdat ze in de winter worden geboren en dus dan hun ruiproces al zijn begonnen. Wees voorzichtig met het opleren van winterjongen want die trekken niet weg. Vanaf ½ mei kun je beginnen met opleren, maar ik zou ze zeker niet te  intensief gaan trainen of africhten.

De angst van iedere duivenliefhebber is het opleren van de jonge duiven. Hetzelfde gebeurt als u nogal bang bent voor de tandarts.  Vaak naar de wc, diaree, u kent het misschien. Er ontstaat een verstoorde darmflora en dan is de kans groot bij jonge duiven dat door de verminderde weerstand ziektes uitbreken. We kennen allemaal het  E-Coli  virus en daar zit je niet op te wachten. Sommige liefhebbers bootsen het drinken in de manden al na in het hok, door een oude vervoersmand door midden te zagen. De jongen moeten dan drinken uit de drinkgoot in plaats van de drinkpot.   

Bij het opleren is het van belang om een transportmand te nemen met een open venster naar boven van gaas. Als u de mand uit de auto neemt, let dan vooral goed op en trek de mand niet direct open. De jonge duiven zijn in eerste instantie druk door elkaar aan het lopen. Laat dat gewoon gebeuren. Op een bepaald moment zitten de duiven stil en kijken naar de lucht. De tijd dat ze dit doen is heel verschillend. In het begin kan het wel 10 minuten duren. Het is ook afhankelijk van de gezondheid, optimaal schone  luchtwegen  en het oriëntatievermogen. Na een bepaald moment gaan de duiven weer door elkaar lopen. Ze zijn nu georiënteerd en u kunt ze nu loslaten.

Vreemd genoeg worden er vaak veel  te veel  jongen gekweekt en zijn de hokken overbevolkt. Op een strekkende meter kunnen 10 jonge duiven worden gehouden. Dus is de jonge duiven afdeling 2 meter breed, dan kunnen er 20 duiven op.  Houdt u er meer, dan verdwijnen die vanzelf. Waarom? Omdat elke duif een eigen territorium nodig heeft. Zitten er op uw hok dus 40 in, in plaats van 20, dan zult u er minimaal 20 gaan verliezen. Ook al heeft u alleen maar eerste klas toppers op het hok zitten!! 

U zult merken, dat uw duiven zich het beste oriënteren als ze super gezond zijn. Vooral de luchtwegen zijn van doorslaggevend belang. Ik kan u dat niet vaak genoeg op het hart drukken: zorg voor voldoende zuurstof. Controleer ze zeer regelmatig op hun gezondheid als uw duiven u lief zijn.

De volgende keer  meer over bijlichten, hoge  en lage frequente straling, inversie,  UV straling,  soorten licht, aangepaste voeding etc.

Willem Mulder.