IMG 4363

Social Media

TwitterBloggerLinkedinFacebookYoutube
 

Verliezen van jonge duiven voorkomen (3).

Er zijn verschillende soorten inversie. Als we onze jonge duiven opleren, dan doen we dat graag als er wat wolken aan de lucht staan en er open plekken zijn waar de zon door komt. Mooi duivenweer zeggen we dan. En toch gaat het soms fout. We hebben het idee dat het weer goed is, en brengen de jonge duiven weg. De hele dag zien we ze niet terug en pas ´s avonds, na zessen komen de eersten terug. Maar het blijft dan vaak bij alleen maar die eersten. De rest is gewoon weg. Spoorloos en je hoort er nooit meer wat van. Een shock voor elke duivenmelker.

Het is daarom verstandig veel beter op te letten voordat we de duiven opleren. Was het een heldere nacht na een mooie warme dag en waren de nachttemperaturen erg laag, terwijl de temperaturen overdag heel snel oplopen?  Was het ´s morgens heiig  met wat grondmist?  Was  het mooi weer , te mooi misschien? Geen of bijna geen wolken en geen wind? Geen vogels in de lucht te zien of te horen….

Duivenliefhebbers: wees gewaarschuwd!!!  Niet lossen als u het niet vertrouwt! En als u het toch wilt proberen, laat de jonge duiven dan niet allemaal tegelijk los. Probeer het eerst eens met 1 mand met niet de beste vogels. Kijk goed wat er gebeurt. Vliegen de duiven heel erg hoog, dan kunnen ze zich in een soort inversie bevinden. Het zijn dan net hele kleine  stippen in de lucht.  Veel hoger dan anders. Foute boel.  Volgens het lossingverhaal van “DE duiven weerman bij uitstek”  Steven van Breemen is er dan sprake van hoge inversie en worden de duiven als het ware naar boven gezogen door de zuurstof en UV op grote hoogte.  Door de ook sterk aanwezige infrarood ontstaat verstoring en desoriëntatie van het oriëntatiesysteem, met alle gevolgen van dien.

Vliegen de eerste losgelaten duiven steeds weer terug? Let op uw zaak!! Er kan hoge inversie in de buurt zijn en dan zien we deze verschijnselen. De duiven vliegen als het ware tegen een onzichtbare muur. Als u dat ziet gebeuren, klep dicht van de kofferbak. Neem de rest van uw jonge duiven weer mee naar huis. Neem geen risico´s.  Hopelijk krijgt u de als eerste losgelaten jonge duiven weer thuis.  Dit is namelijk de meest kwalijke vorm van inversie waardoor jonge duiven massaal wegblijven.

Nou ben ik helemaal geen specialist als het gaat om weersomstandigheden voor duiven. Daarbij is het niet de bedoeling om compleet te zijn maar om vele onderdelen eens de revue te laten passeren.  Ik stel u daarom voor eens op de volgende site te kijken en het artikel eens goed door te lezen: http://www.stevenvanbreemen.nl/?Het_lossingsverhaal:Inversie .

Daar vindt u veel meer info hierover en daar kunt uw voordeel mee doen. Een echte aanrader!!

Bijlichten.

Vier weken na de langste dag kunnen we de jonge duiven bijlichten. Vanaf de langste dag tot dan is er maar 15 minuten verschil ´s avonds wanneer de zon onder gaat. Daarna gaat het hard. We lichten de duiven bij als ware het de langste dag. Daarbij moeten we ook rekening houden met de schemerzones.  ´s Morgens komt de zon op om half zes. De schemerzone begint al om 4 uur 45 en dan kan het kleine lampje al aan en om  half zes  tot 6 uur  gaan de grote lampen aan.

De grote lampen gaan weer uit op 10.00 uur ´s avonds en dan kan het kleine schemerlampje met de dimmer weer aan. De schemertijd duurt dus  46 minuten.  

De beste lamp is de daglichtlamp. Deze bootst het licht van de zon het beste na. Neem het liefst een daglichtlamp, die het  zonlicht het best  benadert. We noemen dat een hoge CRI waarde.  Dus  vanaf  96% of hoger.  Ook de kleur van het licht is belangrijk. Dat moet voor ons continent een Kelvinwaarde hebben van 5500. De beste lamp die we nu kennen is de  Philips Master TL-D90 Graphica 36 watt/950 RA98. Deze heeft een helderheid van 98% van het zonlicht. Plaats deze TL lampen zo mogelijk op 80 cm tot 1 m voor de broedbakken. Dan heb je het meeste rendement. De TL  moet in een hoog frequente TL armatuur worden geplaatst.  Voor dit setje ben je al gauw een € 80,00 kwijt, maar het gaat zeker 10 jaar mee en je zult er geen spijt van krijgen. Dat is dan € 8,00 per jaar…. Er zijn ook daglichtlampen die je in een fitting kunt draaien. Maar die lampen geven geen van alle UV licht en halen meestal ook de 96% niet.  Ze zullen dan ook alleen het licht in het hok verbeteren.

De UVa en UVb straling zorgen voor meer hormoonwerking van vooral  testosteron.  Daardoor worden met name de doffertjes erg actief. Meer trainingsijver, grotere territoriumdrang en grotere geslachtsactiviteitzijn daarvan het gevolg. Dit feest mogen we niet langer dan 6 tot 8 weken volhouden. Anders gaat het mis. Dan raakt de balans tussen rust, inspanning en ontspanning uit balans, met alle gevolgen van dien.

Het schemerlicht kun je nabootsen met een blauwe lamp. Deze is met een eenvoudige dimmer heel goed te dimmen en bootst het beste de schemering na. De duurdere hoog frequente armaturen kunnen ook worden gedimd, maar een dergelijke dimmer is nogal prijzig. Hopelijk hebben we alleen vluchten met 1 nacht mand, om het systeem niet te veel te verstoren.

Voeding aanpassen.

Als het licht in het hok wordt verlengd en de hormoonwerking wordt gestimuleerd, zullen de duiven veel meer voer gaan eten. Dat komt door de versnelling van de stofwisseling. Dan hebben de duiven een hogere voerbehoefte met een hogere caloriewaarde. Het is daarom verstandig om vanaf die tijd wat vaker te voeren en ook energierijker te voeren. Een zuiveringsmengeling kan dan niet voldoende meer voor de duiven betekenen en we dienen over te schakelen op een Super Dieet, Super Energie Vandenabele of Super Start mengeling in de eerste helft van de week. In het midden van de week een goede vliegmengeling en aan het einde  een goede energiemengeling.  Kleine veertjes die al waren geruid, komen weer terug. Alleen de pennen gaan er nu aan. Maar we hadden al een lange tijd verduisterd, dus zullen de duiven nog lang op een volle vleugel kunnen presteren. En dat was precies onze bedoeling.

Elektrolyten en rijst.

Bij warm en heet weer kunnen we de duiven het beste  elektrolyten geven vanaf 2 dagen voor de inkorving. Door de osmotische  werking wordt zo vocht vastgehouden. Ook op de inkorfdag kun je dat geven, alleen moet het water na 1 uur dan worden verwijderd en vervangen door schoon drinkwater. In de meeste elektrolyten zitten namelijk ook suikers en daar kunnen de duiven dorst van krijgen. Dan moeten zij nog voldoende schoon drinkwater kunnen opnemen.

Ook kun je de dag van inkorving nog extra rijst geven. Geen paddy rijst maar witte rijst. Het liefst papkokende witte rijst. Die mag gebroken zijn, maakt niet uit. Het is vaak de goedkoopste uit de winkel. Deze rijst houd het vocht vast en bevat de meeste amylopectines.  Dat wil zeggen geleidelijk opneembare suikers. Op suikers wordt n.l. de hoogste snelheid bereikt. Daardoor kunnen de duiven langer op een hoge snelheid vliegen.  Eenmaal op vetverbranding, zal de snelheid  afnemen.

Het vliesje.

Als het hok erg licht is doordat het gewit is, kan de lamp te fel zijn. Een donkere of houten hokinrichting absorbeert het licht en een licht hok reflecteert het licht. Er kan dan een ontsteking van het oogbindvlies opstreden. Houd dit goed in de gaten. Neem in dat geval een minder sterke lamp,  plaats de lamp verder weg of haal de witte kalk weg .

Tot slot,

Ik hoop dat het een en ander een bijdrage kan leveren om meer jonge duiven over te houden dan in andere jaren. We zullen er dus zelf ook heel veel meer aan moeten doen. Het komt allemaal niet vanzelf. Beter de zaken in de gaten houden, alerter reageren,  de voeding aanpassen. Zorg ervoor dat ze optimaal gezond zijn en houd de luchtwegen super, super schoon!! Gezondheid is alles voor jonge duiven.  Heel veel succes ermee.

Willem Mulder.