IMG 4363

Social Media

TwitterBloggerLinkedinFacebookYoutube
 

Giftige granen?

Het kan natuurlijk niet uitblijven. Kennelijk is het komkommertijd en dan komen er artikelen in de krant en op de tv die normaal gesproken de nieuwsbulletins nooit zouden halen. Waarom niet? Omdat het niet echt nieuws is.  Maar ja, zo gaat het nou eenmaal. Zo ook lees ik verschillende stukjes als zou het graan van ons duivenvoer zijn omgetoverd in een brok vergif en exploderen de duiven er van. Wat is daar nou eigenlijk van waar?

Ik ben van verschillende kanten al benaderd met de bange vraag: wat is er waar van insecticiden en anti schimmel middelen die over onze granen zouden worden gespoten om ongedierte in het voer te voorkomen? Een en ander zou toch de lever en nieren van de duiven ernstig verstoren en de duiven presteren niet meer voor een meter. Toch?  

Om daar een goed antwoord op te geven moet ik de zaak eerst veel breder trekken. Want, niet alleen duivenvoer wordt bespoten met deze middelen. Vorige week nog hoorde ik, dat een man doodziek was geworden van het eten van aardbeien. Hij had ze onderweg “ontdekt”. Nou ja ontdekt…. Hij was langs een veld met aardbeien gelopen en had er zoveel van gegeten tot hij niet meer kon. Want ja,…gratis aardbeien smaken altijd lekker nietwaar? Nou had de boer van wie het veld met aardbeien was nou net de vorige dag met insecticide gespoten. Want, hij wilde de aardbeien wel graag beschermen en ze later verkopen.Die worden dan na enkele dagen of weken geplukt en in bakjes gedaan en aan de winkels verkocht. Verstandig als wij mensen zijn, wassen we die aardbeien eerst even af en dan kun je ze prima eten. Heerlijk.  We eten er ook niet zo veel van want die krengen zijn duur. Maar de gestolen aardbeien waren niet in de smaak gevallen.

En hoe gaat het met onze appels? Met de sinaasappels? Met de sla? De andijvie? De brokolie, de witlof? Juist. Die worden al sinds jaar en dag bespoten. We wassen het eerst netjes af en dan eten we het. Wie geen gif op zijn groentes wil of op zijn fruit, die gaat naar de biologische winkel. Er valt dan ( ook op de biologische velden)  wel 80 kilo per hectare chemie uit de lucht, geproduceerd door onze industrie, het grondwater is wellicht ook niet meer 100% ( want de boeren rondom spuiten wel), maar toch…hebben daar een groeiend aantal mensen een beter gevoel bij. Terecht? In dergelijke groentes en granen vinden we toch niet meer mineralen en vitamines dan in niet biologische gewassen? Zie daarvoor de consumentenbond met het bewijs uit eigen onderzoek.

Maar wat de consumentenbond niet onderzocht was wel heel belangrijk voor velen.

Enkele Britse professoren ontdekten een enzym dat voorkwam in groentes en fruit. Het waren de zogenaamde salvestrolen. Deze bittere stof blijkt kanker in de cel te kunnen doden volgens het onderzoek. De stof komt het meest voor in biologisch geteelde groentes en fruit. Helaas wordt de stof nog wel eens wegveredeld, zoals uit spruitjes, Die smaakten vroeger veel bitterder.

Groentes die rijk zijn aan salvestrolen zijn: gekiemde soja, spruitjes dus, broccoli, selderie, asperges, waterkers, pepers en koolsoorten.

Fruit: frambozen, zwarte bessen, appels, aardbeien, veenbessen, peren, pruimen, vijgen en druiven.

Kruiden: basilicum, rozemarijn, tijm, salie, mint, citroenkruid, paardebloem, rooibos, weegbree, rozenbottel, meidoorn, kamille en mariadistel.

Er is dus wat voor te zeggen om biologische groentes en fruit te gebruiken. Ook voor brood kunnen we naar de biobakker.

Duivenvoer wassen.

Dan naar de granen. Om voordelig te kunnen produceren worden er enorme gebieden aangelegd waar een bepaald soort graan of zaad groeit. U heeft vast wel eens tijdens een vakantiereis in of door  Frankrijk die enorme velden met zonnebloemen of tarwe en mais gezien. Die eten wij nou allemaal op. Er wordt meel van gemaakt wat weer in vele producten wordt verwerkt. Al deze granen zijn bespoten en ze worden gegeten door 98% van de mensen. De biologische landbouw doet 2% van de totale omzet. Storten wij daar ook zomaar mee ter aarde zoals wordt gesuggereerd bij de duiven? Het is mij nog niet opgevallen. OK, we wassen de groente en fruit wel eerst. Een optie dat ook te doen voor de duiven? Jazeker, er lopen testen en ik houd u op de hoogte.

Bergen medicijnen.

Maar mijn vermoeden is dat niet dat kleine beetje gif wat de boer over de granen spuit onze duiven doet exploderen. Lees ik de duivebladen, dan geven we bijna alleen maar graan en water. Maar toevallig kijk ik wel eens in de lade bij de winkelier en als ik er naar vraag is steevast het antwoord: we verkopen er bergen van. Juist: medicijnen. Entingen en medicijngebruik of zo u wilt “misbruik” is aan de orde van de dag. We willen het niet toegeven, maar we stoppen onze duiven er mee vol. Zou dat niet de hoofdoorzaak kunnen zijn van al die verkeerde stoffen die in dat kleine duivenlichaampje terecht komen? Bespoten graan zou dan misschien net dat kleine druppeltje kunnen zijn dat die emmer doet overlopen? Maar hoofdzaak is het mijns inziens geenszins.

In de winter liggen onze duiven er perfect bij. Vraag het eens een fondliefhebber die erg laat koppelt. Die heeft de duiven tot aan de vluchten altijd super gezond. Zij eten gewone graanmengelingen. Ja, bespoten, niet biologische granen. Want biologische granen zijn niet te betalen. Nee, die geeft ook geen medicijnen. Dat doen fondliefhebbers niet graag, want de duiven moeten veel natuurlijke weerstand hebben. En onze duiven dan? Hebt u nu iets geleerd?

Kan het dan niet anders?

Kan het nou niet anders? Met wat minder insecticiden en anti schimmel producten? De graansoorten worden steeds meer veredelt. De opbrengsten per vierkante meter grond moet immers omhoog want er moet geld verdient worden. Daardoor staat het graan steeds dichter op elkaar en krijg je door afwisseling van regen en zon steeds meer schimmelvorming. We spuiten ertegen, maar die schimmels en insecten worden er immuun voor en worden sterker. Zo zijn de mycotoxines ook ontstaan.

En dan nog een ander probleem De boeren mogen niet meer met dit middel spuiten, niet meer met dat enz. Vraag het ze maar eens. Vroeger werd er nog met DDT gespoten, maar tegenwoordig moet alles biologisch afbreekbaar zijn. En terecht natuurlijk. Maar toen het graan nog met DDT werd bespoten, toen…in die goeie oude tijd…toen kregen we helemaal geen duiven thuis zeker?

Natuurlijk evenwicht.

Ja het kan ook wel anders. Door niet te spuiten ontstaan er meer salvestrolen waar insecten een hekel aan hebben. Alleen de netto opbrengst is natuurlijk wel minder. Bespoten granen bevatten nauwelijks nog deze salvastrolen. Hoe kan het dan anders? Dan moeten we af van die grootschaligheid. Dan moeten we weer terug naar hoe het vroeger was. Terug naar natuurlijk evenwicht. Dan moeten we weer Afrikaantjes, mierikwortel, mais en aardappelen bij elkaar gaan zetten om een beter biologisch evenwicht te creëren. Aardbeien bij prinsessenbonen, spinazie of slaplanten. Aubergines bij de bonen. Radijsjes bij de erwten en uien bij de bieten. Ik zie dat alleen op grote schaal niet gebeuren.

De actualiteit.

De actualiteit is helaas minder mooi. We zijn al een flink aantal jaren bezig om ons voedsel ( zogenaamd onder het mom van “voedselveiligheid”) stap voor stap een beetje naar de knoppen te helpen. In 2010 zal de vermelding genetisch gemanipuleerd verdwijnen van de etiketten in de winkels. Dat zijn althans de plannen van de machtige DFA organisatie waar 73 landen aan verbonden zijn. Dat houdt in dat je niet meer weet waar genetische soja in zit. Heb je al eens op verpakkingen gekeken waar er allemaal soja in zit? …. Ja, de machtige chemie die ROUNDUP produceert heeft al zoveel sojavelden en macht verzameld….Rijdt eens met een auto door de sojavelden bij Buenes Aires… je kunt er uren en uren rijden zonder ook maar 1 vliegje op je voorruit te krijgen. Hoe komt dat? Die zijn er niet meer. Doodgespoten. Dus? Ook geen vliegenvangers, geen kikkers, geen vogels, geen roofvogels geen roofdieren…  De hele biologische cyclus is daar uitgeroeid. Alleen voor goedkopere soja te kunnen produceren en…om roundup te kunnen produceren en te verkopen aan de boeren. Het genetische materiaal zit in het veevoer en wij eten het weer via het vlees.  Voedselveiligheid….let maar eens op hoe vaak we dat woord nog gaan horen. Mij gaan de haren ervan rechtop staan. Goed verbouwd voedsel is ineens niet meer veilig?

En dan komen nu de fosfaten aan de beurt. De macht van de farmaceutische industrie is groot en wordt alleen maar groter omdat ze een flinke vinger in de pap hebben bij de DFA. Die bepalen alles voor alle 73 landen. Daardoor krijgen we steeds meer vreemde stoffen binnen. En wij ons maar afvragen waar toch al die nieuwe vreemde ziektes en allergieën toch vandaan komen…..  En waar hoor ik de politiek? De groenen onder ons? Zij hebben maar hele kleine stemmetjes. De groten der aarde doen wat ze willen met ons.

Wat kunnen we doen?

Eigenlijk moet je er niet eens over nadenken, want dan wordt je er depressief van. Van nature ben ik eigenlijk wel een optimist en ik ga voor mezelf altijd van het standpunt uit: kan ik er zelf wat aan doen? Nee? Dan steek ik er ook geen energie in. Ik probeer dan tussen al die zaken het goede of beste alternatief te vinden. Zo van ”wat kan ik dan wel doen om gezond te blijven?”

Wat de duiven betreft: het is zoeken naar duiven met een sterk immuunsysteem op hokken waar ze heel gezond kunnen blijven. Zo weinig mogelijk medicijnen gebruiken en heel streng te selecteren. Op prestaties maar ook vooral op gezondheid. Want alleen sterke duiven met een goed functionerend immuunsysteem kunnen veel lastige onbekende stoffen aan. Nu en ook in de toekomst. We moeten ze daar echter wel bij helpen. En dat kan!! B.v. met een juiste onderlinge verhouding vetzuren in het voer ( zodat geen ontstekingen in de darmen en luchtwegen ontstaan). Waar nog meer mee? Daarover een andere keer.

Succes ermee,

Willem.