IMG 4363

Social Media

TwitterBloggerLinkedinFacebookYoutube
 

De basis moet goed zijn

Als de basis niet goed is, dan blijf je ermee aan de gang. Dan moet je steeds bijsturen en aanpassen. Als het dan even niet goed gaat, valt het ineens als een kaartenhuis in elkaar. Over een huis gesproken, die kun je beter op een rots of op een stevig fundament bouwen dan op het zand.  Het is meer werk en het kost wat meer, maar dan staat het ook stevig. Het huis op het zand kan gemakkelijk wegspoelen, als de regentijd aanbreekt, of als het gaat stormen.

Zo is het ook voor ons duivenmelkers. Als we langdurig  succes willen met onze hobby, dan zullen we een aantal zaken eens op een rijtje moeten zetten. 

Allereerst de duiven

Het is belangrijk een goede stam duiven op te bouwen. Die moeten dan sterk zijn en van een uitstekende kwaliteit. Dat hoeven helemaal geen rasduiven te zijn. Rasduiven zijn goed voor de verkoop en dat is weer een hele andere hobby.  Aan de andere kant is weer wel waar, dat een goed ras vaak weer voor goede nakomelingen zorgt. Dergelijke stamduiven mogen niets mankeren.  Ze mogen niet of slechts zeer zelden ziek worden. Ze moeten een uitstekende zachte pluim hebben, goede spieren,  een goed gebouwd lichaam, een sterk oriëntatievermogen en een sterk karakter en  wil om terug thuis te komen. Als dat de basis is, moet het haast goed komen.

Het hok

Bij mijn goede vriend Berty Camphuis uit Eefde komen wel eens jeugdleden, die willen beginnen met de duivensport. Het eerst wat Bertus dan altijd zegt:” je kunt wel een paar duifjes van me krijgen, maar ik wil eerst je hok zien. Pas als het hok goed is, krijg je duiven van mij”. Uiteraard gaat Bertus dan mee met het jeugdlid om eventueel wat aan te passen aan de verluchting of aan andere onderdelen van het hok.

Je kunt de allerbeste duiven aanschaffen, als het hok niet deugd, zullen de prestaties erg tegenvallen.  Niet alleen de prestaties laten het afweten, ook met de gezondheid is het dan vaak slecht gesteld. Alle reden om eens goed te kijken, of de duiven zich prettig voelen in het hok.  Het is een groot verschil hoe wij tegen een hok aankijken en hoe de duiven dat doen. Voor ons moet het er tegenwoordig allemaal pico bello uitzien. Stel je voor dat de japanners of chinezen eens langs komen.  

De duif interesseert dat allemaal geen sier. Als die maar lekker een verscholen nestje kan vinden waar het niet tocht, waar er voldoende zuurstof aanwezig is en niet stinkt.  Ik was dit weekend in Denemarken ( Fredrinkhavn) voor een lezing en zo werd ik ook naar een van de indrukwekkendste hokken van Denemarken gebracht. Het leek een tweede Ponderosa van Eijerkamp. Echt prachtig. Eenmaal in de hokken was het er onaangenaam koud. De nachttemperatuur daalt flink zei de liefhebber die het kapitale bouwwerk had gebouwd. Als het hoog zomer is,  zijn de prestaties hier zeer goed, vertelde hij. Dat kon ik me wel voorstellen. Ik maakte hem twee voorstellen om de verluchting te wijzigen en een advies om meer warmte in het hok te krijgen.

Bij veel liefhebbers met kleinere hokken is het vaak een ramp als de temperaturen gaan oplopen en het zonnetje flink gaat schijnen. Dan is het benauwd in het hok. Hoe komt dat? Wellicht zijn de ramen veel te groot en komt er  te veel zon in het hok. Het raamoppervlakte moet 1/3 deel uitmaken van de vloeroppervlakte van desbetreffende afdeling.  Niet meer en niet minder. Zijn de ramen kleiner dan 1/3 deel van de vloeroppervlakte, dan moeten we met lichtplaten of lichtpannen werken.

Het kan ook zijn dat de pannen erg afsluiten en de zon ze flink verwarmt. Op de zolder wordt de temperatuur dan hoger dan die in het hok zelf. Gevolg: de lucht zal niet meer kunnen opstijgen en de duiven zitten in de verbruikte lucht en stank van de mest. De prestaties vallen dan sterk terug als het zonnetje goed gaat schijnen.  Hou daarom de temperatuur van het hok en boven de zolder heel goed in de gaten.  Eventueel kun je werken met een temperatuurmeter op de zolder en eentje in het hok zelf. Die dingen kosten zowat niets, dus wat let je. Informatie is belangrijk. Indien je een dergelijk probleem hebt, kun je dat niet met medicijnen oplossen. Dat zijn alleen maar lapmiddelen. Nee, u kunt zich dan beter goed laten informeren en  de hamer en zaag ter hand nemen. 

Gezondheid en selectie

Het een is een gevolg van het andere. Een plus een is twee heb ik op school geleerd. Als de duiven goed zijn en het hok is goed, dan is de gezondheid meestal ook goed.  Natuurlijk, overal kan er wat zijn, maar  onder deze omstandigheden zal dat allemaal wel meevallen. Zijn er een paar duiven ziek, dan kun je de hele ploeg gaan kuren. Je kunt deze duiven ook even apart zetten om te zien, of ze zich snel weer herstellen. Ik ben geen voorstander van veel kuren en antibiotica gebruik. Ik ken hokken die helemaal geelvrij zijn. Hoe dat kan? Een kwestie van selecteren. De beste liefhebbers selecteren het meest. Echt goede duiven zijn zeldzaam, dus je ruimt niet snel een goeie op.  Bij dat selecteren hoor je niet naar de stamboom te kijken.  Dat is winterwerk. “He, hebben we die en die duiven nog? Die zijn allemaal van dat koppel”. Dan weet u genoeg. Goed en rechtvaardig selecteren staat aan de basis van goede prestaties.  

Training

Zomaar een paar dingen die van belang zijn om te presteren. Tot die basis behoort ook de training van de duiven. Meer en meer komen tot de conclusie dat goede training een van de belangrijkste voorwaarden  zijn voor  goede prestaties.  En dan doel ik niet op een uurtje trainen rond het hok met de vlag. Dat is overigens voor weduwnaars helemaal geen stimulans. Een paar keer o.k., maar dan moet je daar snel mee stoppen. Te veel doffers komen van een training of vlucht thuis en zien dan, dat de duivin en ook de eieren zijn vertrokken. Treurende doffers is het gevolg. Het kan ook anders. Ik ben meer voorstander van doodbroeden van het nest. De duivin wordt weggehaald en de doffer blijft op de eieren zitten. Die zal de eieren en ook de tabakstelen of ander nestmateriaal uit het nest kieperen op een bepaald moment. Laat maar liggen zou ik dan zeggen. Op een bepaald moment gaan de doffers weer op zoek naar een nieuwe relatie en zijn het vrijgezellen. Trainen is dan helemaal geen probleem meer.  Een veel beter  begin denk ik van een nieuw seizoen.

Voeding

Goede voeding is heel belangrijk en kan zeker helpen de prestaties te verbeteren.  Zelf werd  ik 13 jaar intensief begeleid door mijn voedingsexpert. Daarnaast heb ik vele testen mogen begeleiden op een flink aantal  hokken. Ook werden meerdere wetenschappelijke studies gevolgd. De laatste kennis op dat gebied werd steeds in de praktijk getest. Ook zijn er  vele vormen van voersystemen uitgetest. Uiteindelijk werd een basis gevormd. Een stevig fundament waarop we kunnen bouwen.

Nu 7 jaar geleden kreeg ik de kans een gehele nieuwe voederlijn  te ontwikkelen. Een hele uitdaging. De nieuw ontwikkelde samenstellingen voldoen aan de nieuwste wetenschappelijke kennis en een optimaal begeleidend systeem.  

Twee jaar heb ik hiervoor de basis in België mogen leggen en nu ben ik alweer 5 jaar actief in Nederland.  Ik heb me zeer verbaasd over het feit, dat de voerboer in België  deze gehele voedingslijn  volledig kopieert, om die dan vervolgens buiten de winkeliers om, rechtstreeks aan  liefhebbers te verkopen. Hier in NL en ook in Duitsland heeft men toch meer zelfrespect. Zomaar  alle mengelingen van de concurrentie namaken, verwacht je in “ dubieuze landen” maar toch niet in België. Dat zijn respectloze praktijken vind ik.  Dat geeft natuurlijk geen basis, geen fundament en men weet al helemaal niet waar men mee bezig is.  Het zal daarom vroeg of laat als een kaartenhuis in elkaar storten, dus laat maar waaien.

Een goede basis waarop een voedersysteem en de juiste bijbehorende mengelingen zijn gebouwd, zullen uiteindelijk een van de  fundamenten kunnen zijn achter  topprestaties. Als er iets mis gaat? Dan is een telefoontje naar de basis vaak alweer voldoende om de zaak weer op de rails te krijgen.

Verzorging

Als men wil presteren met duiven, dan zal dat niet alleen vandaag en morgen moeten, maar het gehele jaar door. Als je met dubbel weduwschap wilt spelen, dien je je af te vragen; heb ik daar wel de tijd voor? Nee, niet alleen vandaag of deze week, maar ook volgende week en de week daarop, gedurende het gehele seizoen.  Bezint dus voor gij begint. Het verzorgen dient stipt te gebeuren en mag niet een keer worden overgeslagen. U moet er zijn voor de duiven als ze het zwaar hebben gehad en dan niet in de kroeg of in de club blijven hangen.  Als verzorger bent u de trainer van uw duiven. U moet zien, als er wat aan de hand is. Als er ziekte op komst is. U moet zien hoe uw duiven reageren. Of ze gemotiveerd zijn.  Hoe ze trainen. Dat is allemaal niet zo eenvoudig. Voor de vluchten beginnen hebben we te maken met vele winterkampioenen. Maar nu het seizoen begonnen is, komt de ware liefhebber toch weer boven.

Veel succes ermee.

Willem Mulder.