IMG 4363

Social Media

TwitterBloggerLinkedinFacebookYoutube
 

TIPS TER VOORKOMIMG VAN E-COLI (DEEL2)

Er zijn liefhebbers die hun jonge duiven leren eten in de opleermand of zelfs in de verenigingsmand. Ik heb bij een liefhebber gezien dat hij een oude verenigingsmand in twee delen had gezaagd. De halve mand werd zodanig neergezet dat de duiven erin moesten om daarna in de eraan hangende waterbakjes te kunnen drinken. Ze konden alleen bij het water komen door hun kop door de tralies te steken. Slim. Verder was hier geen enkele andere drinkenspot op het hok te bekennen. Zo werd op perfecte manier de praktijk van de wedvluchten nagebootst. Begin hier zo vroeg mogelijk mee. Doe je dat pas een paar weken voor de vluchten, dan levert dat stress op. Ook kun je al tijdens het verduisteren prima gaan opleren. Krijgen de duiven dan toch E-Coli, dan heb je dat alvast gehad. E-Coli vlak voor of onder de vluchten is natuurlijk iets waar we niet op zitten te wachten.

Bijlichten

We hebben er veel voor over om te kunnen presteren met de jonge duiven. Daarom zijn we bereid de natuur te manipuleren door te verduisteren en bij te lichten. Over het bijlichten wordt verschillend gedacht. Ik ken een aantal liefhebbers die er baat bij hebben en even veel die het nooit weer zullen doen. Ik kan niet vaststellen of daar fouten werden gemaakt. Maar één ding staat wel vast: de duiven worden er prachtig mooi en glad van. De vlieglust wordt verhoogd. De dekveren blijven zodoende bewaard tot na de vluchten. Dat heeft het voordeel dat de jonge duiven alle vluchten met een optimaal verenkleed kunnen starten en beëindigen.

Als je er voor kiest om te gaan bijlichten kan dat in principe vanaf de langste dag. Het gaat erom de lichturen van de langste dag vast te houden. Eigenlijk verlengen we de zomer niet maar we verleggen of verplaatsen die. De duiven waren lange tijd “in de winter” en nu wordt het dan eindelijk zomer vanwege onze manipulatie. We dienen er ook rekening mee te houden dat de duiven weer meer gaan eten.

Voor twee bij twee meter hok hebt u een lamp nodig van 100 Watt. Als de lamp ’s avonds uitgaat, laat dat dan niet plotseling gebeuren. U kunt werken met een dimmer die ervoor zorgt, dat het licht langzaam uitgaat. U kunt ook een noodverlichting toepassen. De noodverlichting gaat aan, zodra het licht middels een tijdschakelaar uitgaat. De duiven weten dan “hoe laat het is”en zullen de nestbakken opzoeken voor de nacht. Na de laatste vlucht vermindert u het licht weer geleidelijk en kan de rui zijn intrede doen.

Opleren

Stress veroorzaakt een blokkering van de dunne darm met alle gevolgen van dien. De meeste klachten komen voor tijdens de periode vlak voor en tijdens de eerste vluchten. E-Coli kunnen we dus een “stressziekte” noemen. Voer daarom licht en breng de pH-waarde van de darmen omlaag met b.v. yoghurt, kwark, karnemelk en wat appelazijn. De darmbacteriën hebben daar een hekel aan en zullen minder snel om zich heen grijpen. Het opleren kan beginnen met enkele kilometers van het hok. Daarna naar 5 km en via 10 km naar 20 km. Het is belangrijk steeds een ander punt te nemen, zodat de duif zijn of haar omgeving goed leert kennen. Opleren met OOST in de windrichting dient u te vermijden. Onze duiven worden steeds in zuidelijke richting gelost, dus is het verstandig je vooral daarop te richten Het weer dient altijd goed te zijn. In ieder geval nooit opleren als het mistig is. Begin zo vroeg mogelijk met het zelf opleren van de jonge duiven. Mocht je toch E-Coli krijgen, dan maar zo ver mogelijk van de vluchten vandaan. Toch?

Als de jonge duiven eenmaal zijn uitgegroeid, dan kan er lichter worden gevoerd. Ik noemde al in het eerste deel een mooie combinatie van voeders. Ook zijn er tegenwoordig een aantal specifieke jonge duiven voeders op de markt. Het is in ieder geval van belang een mengeling te kiezen waar veel variatie in zit. Verder dienen er voldoende vetten en weinig peulvruchten in te zitten.  

Nog meer hulp bij voorkoming van E-Coli:

Om E-Coli te voorkomen moeten we dagelijks heel goed opletten. Willen ze slecht luisteren en binnenlopen, dan ben je gewaarschuwd. Het is ook belangrijk om goed te kijken als de duiven ’s avonds gegeten hebben en weer in de nestvakken zitten. Zit er eentje bij die (bijna) moet kotsen, haal die er dan direct uit en zet de duif apart.

Vlierbessen of medicijnen geven?

Zodra het weer wat warmer wordt, kunnen we vlierbessensap gaan toevoegen aan het voer of aan het drinkwater. In “belevenissen van een melker” besteedde Willem van Wezel enkele jaren geleden veel aandacht aan de werking van vlierbessensap. Ook André Christiaans heeft er al over geschreven in het blad “de Duif”. In een volgend artikel (NPOrgaan) beticht een chirurg de schrijver van kwakzalverij. Voor dergelijke mensen geldt alleen het wetenschappelijk bewijs. Deze mensen vergeten kennelijk gemakshalve dat de overgrote meerderheid van de medicijnen (90%) werkt bij slechts 30 tot 50% van de gebruikers. De grootste pillenfabrikant, het Britse farmaceutische bedrijf Glaxo Smith Kline (GSK) heeft erkent dat veel medicijnen niet werken bij de meeste mensen die ze gebruiken. Allen Roses, de vice president van de GSK tak die met erfelijkheidonderzoek bezig is, zei dat enige tijd geleden in de Britse krant The Independent. Volgens die krant is de stelling een publiek geheim binnen de farmaceutische industrie, maar was dit de eerste keer dat een topman van een dergelijk bedrijf dat openlijk toegeeft.

Medicijnen tegen Alzheimer, zouden slechts bij eenderde van de patiënten effect hebben en maar een kwart van de kankerpatiënten zou van de geneesmiddelen profiteren. Voorzitter F.Lekkerkerk van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is het met Roses eens. Voor Alzheimer zou de werking nog veel lager zijn ( tussen 4 en 12%) Medicijnen tegen depressie helpen tussen de 20 en 30% van de zieken. Medicijnen zijn echter wel belangrijk zo beweert deze club, je weet het immers maar nooit. Misschien heb je geluk. En dan willen voorstanders van der geneeskunde ons vertellen dat wij helemaal fout zitten met producten als vlierbessen? Moet ik me daar nog druk over maken?

De vlier heeft een licht bittere zurige volle smaak.  De bes bevat veel vitamine A, kalium, aminozuren, vitamine B1 en zeer veel niacine. Deze laatste stof bevordert de spijsvertering, verlicht maag- en darmklachten en heeft een goede invloed op de gezondheid.

Als de E-Coli weer de kop opsteekt is het meestal al wel weer mei. Vanaf die periode is toevoeging van vlierbessen naar mijn idee nuttig. 

Vitamine C tabletten

Vlak voor een komende mogelijke uitbraak van E-Coli kan Vitamine C ook een handje helpen. Steek een duif met beginnende ziekteverschijnselen één of twee tabletten Vitamine C op. Zo wordt de weerstand verhoogd en krijgt de duif ook zuren binnen. Dit heeft weer een goede uitwerking op de pH-waarde in de darmen en daar hebben deze ziekmakers maar een hekel aan.

Probiotica

De prebiotica wereld is al veel verder dan we wel eens denken. Sommige concerns zijn driftig op zoek naar mogelijkheden de ziekmakende bacteriën de baas te worden. We moeten dan niet altijd denken in de richting van goedaardige bacteriën. Er zijn tegenwoordig ook al andere goedwerkende alternatieven. Op dit moment doe ik samen met een groep liefhebbers een aantal testen. Ik zal u op de hoogte houden van de resultaten. 

Willem Mulder