IMG 4363

Social Media

TwitterBloggerLinkedinFacebookYoutube
 

TIPS TER VOORKOMING VAN E-COLI (DEEL1)

Hoe vaak ben ik dat al tegengekomen? Hoe vaak is dit probleem al belicht in boeken en duivebladen? Te kust en te keur hebben schrijvers, artsen, wetenschappelijke onderzoekers, ”liefhebbers die het kunnen weten” zich gebogen over de gezondheid van de jonge duif. De ene keer worden de (opleer)vluchten genoemd als zijnde de oorzaak van ziektes als E-Coli. Soms worden ook voedingsfouten genoemd, of het opbouwen van te weinig weerstand. Ook zouden we te schoon zijn zo melden sommige duivebladen. Allemaal zaken die, hoe belangrijk ze ook zijn, beginnen bij het groot worden van jonge duiven t/m de wedvluchten. Gezien de ellende en de irritatie die het geeft aan de duivenmelker, wil ik ook eens een duit in het zakje doen. Kortom, waar gaat het fout en wat kunnen we er aan doen.

Verkeerde start.

Veelal beginnen we niet bij het begin. En dan bedoel ik: waar wordt uit gekweekt? Uit bewezen kwekers en vliegers, of uit alles wat maar beweegt op het hok? Doen we aan duiven vermeerderen of aan duiven kweken?

Goede duiven zijn er maar weinig en daarom moeten we juist hoge eisen stellen aan de kwekers. We dienen daarom mijns inziens eerst te kijken naar een aantal belangrijke criteria. Als we sterke en gezonde jonge duiven willen kweken, dan dient er niet gekweekt te worden met duiven die vaak natte mest hebben. Ook mogen ze niet steeds allerlei kwalen hebben. Een goede duif is nooit ziek hoor je wel eens. Daarom is het van belang niet te kweken uit dragers van paratyfus. Een bloedtest bij de dierenarts + een uitgebreid mestonderzoek geven meestal wel aan of ze dragers zijn. Je hoeft niet je hele kweekbestand in één keer te laten testen. Dat zou wel erg kostbaar zijn. Maar ga eens na uit welke ouders je altijd zieke jongen krijgt en laat die koppels eens testen. Als het dragers zijn, dan is er maar één weg voor. Tenminste als je uit bent op meer natuurlijke weerstand. Verder zullen we niet moeten willen kweken uit duiven die regelmatig medicijnen toegediend krijgen. Daar hoeven het niet van te verwachten en dat soort duiven behoren niet welkom te zijn op onze “kweekafdeling”.

Goede kwekers en vliegers die voor nageslacht mogen zorgen dienen 100% gezond en optimaal verzorgd te zijn voordat er gekweekt gaat worden. Alleen dan kunnen zij garant staan voor een gezond nageslacht. Zijn de oude duiven niet topfit, wordt het meestal met de jongen ook niks. Niet als jonge duif, niet als jaarling enz.

Het is daarom verstandig voor het koppelen een onderzoek op coccidiose, wormen en het geel te doen. En als de duiven niets mankeert, dan hoeft er ook niet gekuurd te worden. Ook niet voorbehoedend? Als je geen hoofdpijn hebt, neem je dan wel pillen om te voorkomen dat je het misschien krijgt? Natuurlijk moeten we de duiven in de gaten blijven houden, maar ik ben geen voorstander van blind en voorbehoedend kuren. We wilden toch gezondere sterkere jonge duiven met meer natuurlijke weerstand? Hebben ze b.v. wel geel, dan kan op eieren een goede complete geelkuur geven. Niet een paar dagen, want dat wekt resistentie in de hand. Een complete kuur moet wel afgemaakt worden.

Aan de kwekers wordt vaak 14 dagen voor het aanparen een volledig kweekvoer gegeven. Vaak zijn de duiven net door de rui en zijn ze veel te vet. Dan gaat het niet of krijg je een slechte bevruchting en uitkomsten. De duiven dienen eerst weer slank te zijn. Dat is in de natuur ook zo. Merels en andere vogels die de winter hebben doorstaan, zijn broodmager maar hebben wel een goede conditie. De vogels met een slechte conditie overleven een strenge winter niet. Zo moeten onze duiven ook zijn. Ze moeten wel voldoende vitamines krijgen, vooral vitamine E en ook voldoende mineralen. De voeding kan voor het aanparen best wel licht zijn. Als de duiven slank zijn en in goede conditie, is de paring een peulenschilletje. Tijdens het drijven kan wel weer wat eiwitrijker en energierijker voer verstrekt worden.

Het spenen.

Om ziekte te voorkomen moet veel weerstand worden opgebouwd. De eerste bek vol krijgt de jonge duif mee van zijn ouders. Dat is de kropmelk. Zodra de jongen zelf voer gaan opnemen vallen ze meestal terug en produceren dan dunne mest. De kropmelk is n.l. heel eiwitrijk en in het kweekvoer zitten minder eiwitten. Een kweekvoer met weinig peulvruchten maar wel met gepelde zonnepitten, hennep, koolzaad en getoaste soja, zullen meestal minder problemen geven, omdat de eiwitten uit die grondstoffen hoger opneembaar en beter benutbaar zijn.

Ook kan er dunne mest ontstaan door verkeerde mineralen. Het klink gek, maar van de beste mineralen wordt weinig opgenomen en van de slechtste eten ze zich helemaal klem. Hoe dat kan? Duiven zijn gek op zout. Kuikenmineralen bevatten tussen de 12% en 25% aan verschillende zouten. Zout is goedkoop, dus….handel toch? En dat zorgt voor spuitende jongen. Goede duivenmineralen bevatten slechts enkele tienden van procenten aan zout. Let dus goed op wat je koopt. Even de vinger erin en even proeven. Dan weet je meestal al wel genoeg.

   Samenstellingen:

Duivenmineralen:

Percentages:

Kuiken- of Pluimveemineralen

Percentages:

Calcium

Phosphor

Natrium

Koper

IJzer

Zink

Mangaan

27.4%

6.5%

0.1%

375 mg/kg

3560 mg/kg

750 mg/kg

1860 mg/kg

Calcium

Phosphor

Natrium

Koper

IJzer

Zink

Mangaan

27%

6.3%

12.0%

365 mg/kg

1450 mg/kg

640 mg/kg

1800 mg/kg

Er zijn liefhebbers die de broedhokken dagelijks schoon maken. Er zijn er ook die alleen de mest van de oude duiven opruimen en die van de jongen laten liggen. Dit zorgt voor een hogere weerstand bij de jongen. In de natuur wordt de mest ook niet verwijderd zolang ze in het nest zitten. Duivenliefhebbers die dagelijks klaar staan met halamiet, bleekwater, brander en schraapmes krijgen meestal problemen met de gezondheid van de jongen. Ook als de jongen gespeend zijn, is het fijn om in een gedeelte onder de nestvakken wat stro te hebben liggen. De jongen kruipen heerlijk bij elkaar. Tot de vluchten mag het best een beetje rommelig op een jonge duivenhok zijn.

 

 

Enten.

Jonge duiven moeten allemaal geënt worden. De enting tegen Paramixo is wettelijk verplicht. We kunnen daar tegen zijn, op dit moment is het verplicht en moet het gewoon gebeuren, of we nou tegen zijn of niet. Deze enting kan maar beter zo snel mogelijk weer achter de rug zijn. Als de jonge duiven nog 4 of 5 weken oud zijn, is dat een goed moment. De jongen zullen dit dan nog niet als stress ervaren. Ook dat helpt om ziektes te voorkomen.

 

Verduisteren.

Als we verduisteren, dan verlengen we de winterperiode. Dan vindt wel de koprui en het ruien van de kleine veren plaats, maar niet de pennenrui. Tijdens het verduisteren dient redelijk eiwitrijk gevoerd te worden. Dit om de rui zo goed mogelijk te doen plaatsvinden. De veertjes moeten worden vervangen en daar is eiwit voor nodig. Tijdens de eerste levensfase (70 dagen) van een jonge duif zou ik willen adviseren een kweekvoer te geven met een beetje gerst erdoor. Als de jongen eenmaal goed eten, zullen ze moeten leren luisteren naar de baas. En vaak wordt er te veel gevoerd. We maken er soms gewoon vreters van. Twee tentoonstelling drinkbakjes per dag is voldoende voor 10 duiven!! Meer niet. Voeren we tijdens het verduisteren al te licht, dan kan de rui niet goed plaatsvinden door gebrek aan voedingsstoffen. En gebrek aan voedingsstoffen kan ook verzwakking veroorzaken. Als er dan wat stress optreedt….vul maar in.

Het is verstandig om van 8.00 uur tot 18.00 uur de hokken goed licht te maken. Het is een misverstand dat verduisterde duiven de hele dag in een verduisterd hok moeten zitten. Vanaf 18.00 uur doen we de ramen dicht of de gordijnen naar beneden en doen we b.v. de noodverlichting aan. Je kunt tegenwoordig noodverlichting kopen die zo in het stopcontact wordt geplaatst. Ze De noodverlichting is instelbaar op b.v. een half uur. Na dat half uur gaat die automatisch uit. De duiven vinden dan gemakkelijk de nestvakken en weten “hoe laat het is”. Vanaf eind mei tot begin juni dient de verduistering langzaam te worden opgeheven. Ook daarmee worden fouten gemaakt. Van de ene op de andere dag worden de verduisteringsrollen er af gehaald en de volgende dag staat de mand al klaar voor de eerste opleer training. Dat gaat natuurlijk niet beste mensen. Dat veroorzaakt stress en….juist.

Elke dag een kwartier langer licht maken, zodat je op de langste dag klaar bent voor de komende opleer en wedvluchten. Dat lijkt me veel verstandiger.

 

Kuren.

Jonge kinderen krijgen vaak allerlei kinderziektes. Dat is niet erg, want dan wordt er weerstand opgebouwd. Ook bij jonge duiven is dat het geval. Als er enkele jonge duiven ziek zijn, b.v. een nat oogje hebben, haal ze er dan even tussenuit en plaats ze apart. Twee dagen een druppel pure CZ (4 – 10 ppm) en ze zijn meestal direct weer de oude. Geef zo weinig mogelijk medicijnen. Dat kan ten koste gaan van de natuurlijke weerstand opbouw.

Zuurstof.

In een jonge duivenhok zitten vaak veel teveel jonge duiven. Dat is vragen om moeilijkheden. De duiven hebben voldoende zuurstof nodig. Dat is even belangrijk als goed voer. In een hok van 2 meter bij 2 meter en 2 meter hoogte (= 8 kubieke meter) mogen maximaal 24 jonge duiven geplaatst worden. Op de meeste hokken zit het dubbele aantal met alle gevolgen van dien…..

 

 

Voeren:

Jonge duiven moeten maar één soort voer krijgen, zo wordt er hier en daar in de bladen geschreven. Door wisseling van voer kan E-Coli ontstaan beweert men. Ook dit is weer grote onzin. Natuurlijk als je de ene dag Zuivering geeft en de volgende dag een Vliegvoer met 30% peulvruchten (!!!) ….en de duiven waren al slecht naar huis gekomen….dan is een dergelijke overgang wel erg groot en is dat vragen om moeilijkheden. Die grote aantallen peulvruchten zijn zwaar verteerbaar en dat kan een duif opbreken als het al verzwakt is. Maar het overgaan van het ene lichtverteerbare voer naar een ander lichtverteerbaar voer is voor geen enkele duif een probleem. Dus van een Zuivering naar een Vliegmengeling met maar 12% erwten erin en dan naar een Super Energie of Super Dieet mengeling is absoluut verantwoord als we dat geleidelijk doen. Natuurlijk kan ook gekozen worden voor één goede Jonge Duiven mengeling. Deze zijn tegenwoordig wel in opkomst. Je kunt ook één goede zak vliegvoer (met veel mais) mengen met 1 zak Zuivering + 1 zak Super Energie of Super Dieet (met hoog vetgehalte). Dan heb je ook een super jonge duiven voertje.

 

Droge mest methode.

Als we de bladen moeten geloven, dan kan E-Coli worden voorkomen als we de droge mest methode toepassen. Als je dat maar doet, krijg je ze niet ziek. En dat is ongeveer het enige wat helpt zo wordt wel beweerd. Gelul in de ruimte vind ik het. Een pleidooi voor luiheid en gemakszucht. Wie het zo wil, heeft mijn zegen, maar de vloer en het voer onder de stront, de zitvakken onder een dikke laag stront….zo wil ik geen duiven houden. In de natuur worden de jongen alleen de eerste paar weken omringd door hun eigen stront om zodoende weerstand op te bouwen. Maar daarna toch niet meer? Er hoeft echt niet dagelijks gebrand en gepoetst te worden met chloor of halamit. Daar ben ik ook niet voor, maar het kan heus wel op een nette manier die ook voor je directe leefomgeving aanvaardbaar is. De aanwezige bacteriën die normaal ieder hok bevolken, moeten wel gewoon aanwezig blijven. Het moet niet te steriel worden, zodat er mutaties naar resistente stammen kunnen plaatsvinden. (denk aan ziekenhuis bacteriën). Want dat levert weer…..juist.

In deel 2 meer over voorkomen van E-Coli bij onze jonge duiven.

 

Willem Mulder