IMG 4363

Social Media

TwitterBloggerLinkedinFacebookYoutube
 

KOUDE START

Een liefhebber stelde me een vraag en ik wil daar graag via dit artikel even op ingaan. Het is een situatie die veel liefhebbers al eens is overkomen. Die en die spelen enorm hard met de duiven en die voeren dat voer. Dus, dat moet wel heel goed voer zijn. Er zijn natuurlijk veel meer redenen waarop je eens van voer verandert. Daar is op zich ook niets mis mee. Ook de vragensteller is overgegaan naar een ander voermerk en volgt een voor hem nieuw vliegschema. Het lukt niet om de duiven aan de gang te krijgen. Eigenlijk zijn de prestaties minder dan vorig jaar.

 

De vraag was als volgt:

Ook ik voer dit jaar voor het eerst merk X ( het merk doet er nu even niet toe) en ook ik speel veel slechter dan normaal.
Wel is het zo dat ik al in geen 2 jaar een doffer voorop heb gekregen, en nu wel zei het dat ze achteraan de lijst staan en de duivinnen er gewoon geheel naast zitten.

De duiven krijgen al iets meer voer dan de 30 gram per dag maar zijn toch te licht.
We tobben verder.

 

Ja, wij liefhebbers denken veelal: wat hebben we anders gedaan dan vorig jaar? Dat is een verandering van voer, dus daar ligt het aan dat het nu niet gaat. Hoe vaak heb ik dat al gehoord. Dat is eigenlijk best wel heel begrijpelijk. Toch moeten we ons meer richten op de mogelijkheden, niet op de moeilijkheden die we tegenkomen. “We tobben verder”……dat klink niet echt hoopvol. Wat kan ik verbeteren om toch beter te presteren? Wat moet ik nog leren? Dat klink al heel anders. Het is een kwestie van instelling. We moeten wat meer moeite doen om ons in nieuwe voersystemen te verdiepen en er een beetje tijd voor uit te trekken om dat in de vingers te krijgen. Een beetje tijd om het voer te leren kennen: wat kan ik ermee, hoe werken de mengelingen, wat gebeurt er als ik iets meer dit of van dat geef... Als je dat niet doet, kun je dan wel verwachten dat de duiven vanaf de eerste vlucht als raketten vertrekken en we een enorme sprong voorwaarts maken?  

 

We vergeten ook gemakshalve, dat de duiven lang hebben vastgezeten, dat we een lange winter hadden, er weinig of geen tijd was om in te vliegen (gezien de vogelpest). Dat we  zeer wisselende temperaturen hebben, dat we al weken lang veel wind hebben, koude nachten etcetera, etcetera. We weten allemaal dat een goede duif zich in vorm vliegt, als de omstandigheden goed zijn. Dat kunnen we niet afdwingen, zoiets bouwt zich langzaam op. En als we nu drie vluchtjes hebben gehad, waarop een hoop aan te merken is, dan kun je nog niet alles verwachten.

 

Omstandigheden.

Door die huidige weersomstandigheden moeten we niet alleen op ons voerschema kijken, maar nog meer naar onze duiven. Hoe zien ze eruit? Gladde of ruwe nekken? Door de weersomstandigheden stikt het namelijk al weer van de ornoithose. Trainen ze goed? Vallen ze op het hok met de snavels open? Hebben ze wel een goede basisconditie? Korf ik ze in met smerige voetjes, voelen de poten warm of koud aan, kleur van het borstvlees, hoe lang trainen ze? Op welke dag trainen ze het best? Zijn ze mooi rond? Komen ze als aan een touwtje thuis maar dan te laat? Zitten er grote gaten tussen?  Voer ik misschien te weinig gezien de huidige temperaturen? Of voerde ik ze iets te laat op, zodat ze op de inkorfdag nog veel voer aten? Degene die nu goed naar de duiven kijkt, zal beter presteren als degene die alleen op zijn voerschema kijkt.

 

Goed presteren onder moeilijke omstandigheden is een ware kunst. Als de vluchten snel verlopen, is het niet verstandig om aan het einde van de week zwaar te voeren. Dat belast de duiven te zeer. We kunnen wel een klein beetje olie over een lichte, vetrijke voeding geven aan het einde van de week. Niet te veel, een beetje. Dat helpt. We kunnen ook iets meer "warmté" geven aan het begin van de week. Dat betekent iets eerder Vliegvoer dan op het schema staat. B.v. al op maandag wat vliegvoer erbij als daar alleen zuivering staat ( een dag eerder dan op het vliegschema). Maïs geeft de duiven meer "warmte". Een weduwnaar presteert niet onder koude of sterk wisselende dag / nacht temperaturen. Ja, ja, het koelt ’s nachts nog steeds regelmatig af tot een graad of 3 tot 4 boven nul.

 

Kijk ’s avonds niet te veel naar de weegschaal zou ik willen adviseren. Meet het voer niet precies af, maar voer de duiven totdat u ziet, dat ze geen aandacht meer hebben voor het voer. Of ze nu 20 gram of een halve kilo ( bij wijze van spreken) per duif eten is niet belangrijk. Let vooral op of er enkelen gaan drinken, of ze meer aandacht gaan krijgen voor de buurman dan voor het voer ect. Dan kunt u stoppen met voeren. De tweede helft van de week kunt u ’s avonds meer voer geven. Dan op de dag voor inkorven: ’s morgens 20 gram per duif en ’s avonds volle bak. Dan zullen ze op de inkorfdag met 1 nacht mand die dag bijna niet meer eten en dan hebt u ze goed.

 

Warmte.

Wellicht moet ik in het begin van de week iets minder verluchten zodat het warmer wordt in het hok. Wellicht de verwarmingsplaten aan op de dag van thuiskomst en vertrek. Wellicht moet ik de doffers nog niet 's morgens vroeg in de kou laten trainen, maar 's middags.

 

Goed presteren onder moeilijke omstandigheden is niet eenvoudig. Wat we moeten hebben is een beetje geduld. Het seizoen is nog lang en we krijgen vast en zeker nog mooie vluchten. En die eerste korte vluchtjes….ach, die zijn we over een paar weken al weer vergeten. De mooie vluchten blijven ons het langste bij. Natuurlijk, ik weet het, het mooiste is het als we elke week een geweldige uitslag maken. Maar dat kan nou eenmaal niet altijd. Ik zag vorige week een geweldige uitslag van een groot kampioen uit het noorden des lands. Één tot en met vijf van het rayon en heel veel duiven op het eerste blad. En deze week? Daar begint hij nog net op het eerste blad, maar dan bijna geheel onderaan. Nee, andere duiven in de buurt waren er wel meneer. Het was niet alleen de wind die de uitslag bepaalde. Zelfs de grote kampioenen kunnen het u niet precies zeggen.

 

Laten we maar weer van voer veranderen. Dat hoor ik vaak. En? Gaat het nu beter? Nee, ook niet. Het hele seizoen is nu naar de knoppen met die wisselingen. Beste mensen, neem nou even (zeker een heel seizoen) de tijd als u overschakelt van voer en leer er mee omgaan. Wellicht is het wat minder in de eerste helft, maar je hebt er zoveel meer plezier van als je echt wat moeite doet en als dan de mooie vluchten komen.  Niet de duiven maken de meeste fouten, maar wij!! Zoek het daarom altijd eerst bij jezelf.

 

 

 

Veel succes,

 

Willem.