IMG 4363

Social Media

TwitterBloggerLinkedinFacebookYoutube
 

November 2013 - Er wordt altijd gezegd dat je kunt gaan koppelen wanneer de duiven er klaar voor zijn. Voor kwekers kan dat anders zijn dan voor de vliegduiven. Ik had mijn kwekers al in juli op rust en deze waren begin december volledig door de rui. Ook het weer werkte mee. Daarom heb ik de kwekers vroeg gekoppeld: op 30 november. Een andere overweging om vroeg te koppelen was dat ik dan meerdere ronden jongen kan fokken. Daar heb je tenslotte kwekers voor.

De vliegers heb ik op 1 januari gekoppeld. Er zitten veel jaarlingen bij. Als jonge duif heb ik ze ongeveer 10 weken verduisterd en de meeste hebben een tiental vluchten gehad. Eind december haddenIMG 0767 ze de laatste pen gegooid. Vanwege het zachte weer kon je merken dat ook de vliegduiven er aan toe waren om gekoppeld te worden. De doffers hebben al een aantal weken hun eigen vak. Voor het eerst in mijn 50-jarige loopbaan als duivenmelker heb ik ze vrij gelaten om een partner te zoeken. Binnen drie dagen waren alle koppels gevormd. Heel bijzonder. Geen vechterijen. Hier was de overweging dat ik speel met doffers en duivinnen en dat het belangrijk is dat ze goed aan elkaar gehecht zijn.  Wanneer ze elkaar zelf opzoeken, dan kun je dus niet spreken van een "gedwongen huwelijk". Hopelijk pakt dit goed uit voor de prestaties.

Omdat het zulk mooi weer is laat ik ze overdag geregeld buiten vliegen. Ik neem aan dat de roofvogels, die 's winters altijd extra actief zijn, nu ook elders genoeg voedsel kunnen vinden.